Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006

Theory of the inner turd

Λόγω διάφορων πρόσφατων λεκτικών πάρε‑­δώσε, είπα να ­συνοψίσω μια αγαπημένη μου θεωρία ώστε να μπορώ να αναφέρομαι σε αυτήν μέσω URL στο εφεξής:

Η θεωρία της Εσώτερης Σκατούλας

Όλοι μας κρύβουμε μια σκατούλα μέσα μας. Υπάρχουν λοιπόν τρία είδη ανθρώπων.
  1. Αυτοί που ούτε καν υποψιάζονται ότι κρύβουν αυτή τη σκατούλα, κι αν τους το πεις, θα σε κοιτάξουν με δυσπιστία και αποστροφή. Φήμες λένε ότι αυτοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι.
  2. Αυτοί που ξέρουν ότι κρύβουν τη σκατούλα, αλλά πιστεύουν ότι είναι οι μοναδικοί. Περνάνε μεγάλο μέρος της ζωής τους μαθαίνοντας να κρύβουν επιμελώς την ύπαρξη της σκατούλας, και πλησιάζουν την ονειροφάνεια όταν καταφέρουν οι ίδιοι να ξεχάσουν την ύπαρξή της.
  3. Αυτοί που ξέρουν την ύπαρξη της σκατούλας και εντός τους και εντός των άλλων. Κατά κάποιο τρόπο, αυτοί είναι οι ρεαλιστές.
Τώρα, κάποιοι (ασχέτως κατάταξης σε είδος) κρύβουν και ένα διαμαντάκι μέσα στη σκατούλα.

Το ένα πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος, μόνο να υποψιαστείς την ύπαρξή του μπορείς. Τελικός κριτής της ύπαρξης και της πραγματικής του αξίας είναι πάντα κάποιος άλλος.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι περιμένουμε κάποιον να έρθει, να χώσει τα χέρια του στη σκατούλα και να ξεθάψει το διαμάντι. Δεν παίζει έτσι. Χρειάζεται να σκάψουμε οι ίδιοι και να εκθέσουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι διαμάντι σε κοινή θέα δίπλα ακριβώς στη σκατούλα, και μόνο τότε να περιμένουμε εκτιμητή.


Λοιπόν, αυτή η θεωρία πρωτογράφτηκε σε χαρτί το έτος 1987 από εμένα. Αν τυχόν έχετε διαβάσει κάτι που να σας θυμίζει τη θεωρία μου, ελέγξτε το έτος πριν με κατηγορήσετε για λογοκλοπή. Δεν αποκλείεται να έχει σκεφτεί κάποιος κάτι παρόμοιο (αλλά φαντάζομαι χωρίς σκατούλα), και δε θα είναι η πρώτη φορά που νόμιζα ότι σκέφτηκα κάτι εγώ, αλλά το είχε σκεφτεί κάποιος άλλος πρώτος (παραδείγματα τέτοιων άλλων: Ευκλείδης, dIRE sTRAITS, Pink Floyd). Έπειτα, υπάρχουν και αρκετοί που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης αν και μηρυκάζουν τα πνευματικά πονήματα άλλων σε νέα συσκευασία (ονόματα δε λέω, ο νοών νοείτω, είτε καταλαβαίνετε σε ποιους μπορεί να αναφέρομαι και συμφωνείτε, είτε όχι οπότε θα διαφωνούσατε λόγω άγνοιας).

Θα τελειώσω με την αγαπημένη μου ταξινόμηση των ανθρώπων, η οποία ΔΕΝ είναι δικό μου γέννημα:

Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων, αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φλυαρείτε.