Σάββατο 8 Ιουλίου 2006

Την στίξη μου

Δεν βλέπω συχνά τηλεόραση, οπότε μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να μην αγγίζει κόσμο.

Χάζεψα λίγο ειδήσεις στο Mega. Όλα τα super (όλοι οι επιτεθειμένοι τίτλοι) ήταν είτε κεφαλαία είτε μικρά χωρίς καθόλου τόνους. Αφορμή ήταν η πρόβλεψη καιρού, που δήλωνε κάτι για "τα ηπειρωτικα". Στιγμιαία σκέφτηκα, τα ηπειρώτικα ή τα ηπειρωτικά; Σαφώς το δεύτερο λόγω συμφραζομένων, αλλά τους κάνει τόσο κόπο να πατήσουν τον τόνο; Για κάποιο ακαθόριστο λόγο, το εκλαμβάνω ως αχρωμία και αποστασιοποίηση.

Δεν έχω προσέξει τι κάνουν τα άλλα κανάλια στο θέμα αυτό, και αν ναι, γιατί.

Μου θύμισε τη στίξη των Μίκι Μάους, των comics που αποτελούν αντικείμενο ανάγνωσης πολλών παιδιών. Στα Μίκι, δεν υπάρχουν τελείες. Υπάρχουν αποσιωπητικά, ερωτηματικά, θαυμαστικά, αλλά δεν υπάρχουν τελείες. Στο Μίκι Σίτι, ο κόσμος έχει πάθος και ένταση, δεν υπάρχει κάτι καθημερινό και ευτελές. Στις ειδήσεις του πραγματικού κόσμου δεν υπάρχει κάτι άξιο τονισμού, μάλλον.

Έπειτα, έχω παρατηρήσει στα σποραδικά δελτία ειδήσεων τουλάχιστον κάποιων τηλεοπτικών σταθμών, το target group είναι οι κωφοί. Οι σοβαρές ειδήσεις περνάνε ως τίτλοι στο κάτω μέρος της οθόνης, και το οπτικοακουστικό περιεχόμενο ασχολείται με το γάμο της Βανδής (ἡ Βανδὴ, τῆς Βανδῆς, τῇ Βανδῇ…) και τα βαφτίσια της κόρης της Ελένης. Μόνο τα δράματα και οι δραματοποιήσεις αξίζουν της κάμερας.

Έχετε ακούσει και το θέμα της απλοποίησης της ορθογραφίας στα σχολεία; Κατανοητή η απλοποίηση ξενόφερτων λέξεων (τρένο, αβγό κτλ), αλλά θα με ανησυχήσει αν αρχίσουμε να γράφουμε "θάλασα", για παράδειγμα. Θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε (με αυτά που λέω) ή σινφονίτε (συμμετέχετε σε κάποιο σχέδιο γλωσσοκτονίας).

Η γλώσσα μας είναι όμορφη, και αποτελείται από τουβλάκια, σαν τα Lego. Παρένθεση: αυτό που μπαίνει (τίθεται) δίπλα (παρά) αφού δεν περιέχεται εκεί που έπρεπε (εν). Τα τουβλάκια είναι καλό να φαίνονται, διότι απεικονίζουν και το νόημα και την οδό για να εκφράσεις το νόημα.

Πριν 13 χρόνια, είχα πρωτοφτιάξει ένα πρόγραμμα κρεμάλας, όπου ο υπολογιστής εναλλάσσεται με σένα στο να μαντέψει λέξεις (η τελευταία εκδοχή έχει GUI και είναι σε Python, αν τη θέλετε, σας τη στέλνω). Είναι καλός παίχτης όταν έχει μάθει αρκετές λέξεις. Ένα μέρος του αλγορίθμου αποδομεί τις λέξεις που ξέρει για να μαντέψει άγνωστες λέξεις. Το βήμα της δημιουργίας λέξεων ως easter egg ήταν προφανές για μένα, και είχα μαζέψει μερικές για να φτιάξουμε ένα λεξικό παρέα με τον καλό μου φίλο Αργύρη. Η σκέψη αυτή, βέβαια, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, και νομίζω ότι άλλοι μας έχουν προλάβει πια. Όπως και να έχει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ας παραθέσω μερικούς ορισμούς που θυμάμαι:

  • Εύδομαι: κάνω body-building
  • Έβδομαι: 1. Κάνω δουλειά χωρίς αργίες, όπως μπάρμαν, ζαχαροπλάστης, ανθοπώλης. 2. Φτιάχνω κάτι μεγάλο σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά ξεκουράζομαι.
  • Βαφέψημα: Κάθε πόσιμο υγρό που δεν πρέπει να πέσει στα ρούχα σου, όπως καφές ή bloody mary.
  • Ανάγκλυσμα: Κάτι ναι μεν δυσάρεστο, αλλά αναγκαίο να γίνει.
  • Πυρόβλημα: Κάθε επείγον πρόβλημα που σου φορτώνει ο προϊστάμενός σου.
  • Άλλοχι: η φτηνή δικαιολογία για να μη βγεις με εκείνο τον γνωστό που βαριέσαι.
  • Ευεξάερο: το ανοιχτό παράθυρο στο αυτοκίνητο όταν μπουχτίσεις πια από το κλιματιστικό.
  • Ζαραθεία: η γηραιά θεία που όταν είσαι μικρός σιχαίνεσαι κάθε φορά που σε βλέπει να σε αρχίζει στα φιλιά.
και τα λοιπά. Είχαμε ξεδιαλέξει μια καλή λίστα, αλλά δε θυμάμαι πια πού είναι. Μπορεί να φτιάξω νέα.

δεν ξερο αν καπιοσ σκοπεβι να σκοτοσι τι γλοσα μασ ι αν ολα ινε τιχεα, αλα ξερο ποσ ι εκσελικσι τον πραγματον δε μου αρεσι πολι. τα σιμια τον κερον με ανισιχουν. αφιστε κατο τιν γλοσικι μου ταφτοτιτα.

2 σχόλια:

  1. Ωραίο πόστ!

    Στα κανάλια , μπορεί και να ήταν στα αλήθεια τυχαίο...

    Μια από τις πρώτες τηλεοπτικές γεννήτριες χαρακτήρων στην ελλάδα , η "PESA" είχε μερικώς μόνο ελληνοποιηθεί.

    Αρχικά είχε μόνο κεφαλαία γράμματα, λίγο αργότερα προσθεθηκαν και τα πεζά αλλά πάντα άτονα (Αχρήστη λεπτομέρεια: Το μπλε κουμπάκι που έκανε την υπέρθεση (superimpose) του κειμένου στην οθόνη έγραφε επάνω του την σύντμηση:

    SUPER

    :)

    Λοιπόν , η γενιά των σουπερατζήδων(sic) και των σουπερατζούδων(sic) της αρχικής εκείνης PESA είναι σήμερα επικεφαλείς τμήματος CG στα ιδιωτικά κανάλια

    "Τόνοι? Μα , δεν έχουμε τόνους στην τηλεόραση!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ευχαριστώ και για την έμμεση διόρθωση: υπερτεθειμένοι τίτλοι λοιπόν.

    (Φυσικά, το έκανα επίτηδες λάθος για να ελέγξω ότι το ήξερες.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.