Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Frictionary Lemmata

Εμείς οι προγραμματιστές έχουμε την ανάλυση και τη σύνθεση στο αίμα μας. Σπάμε τα πάντα σε κομματάκια (building blocks) ή χρησιμοποιούμε τα έτοιμα για να φέρουμε εις πέρας το όποιο έργο μας. Ένας ΠΠ (κατά το ΠΟ των Τεσσάρων Τροχών :) επίσης είναι χειριστής άνω του μετρίου της γλώσσας του¹ και κάνει εύκολα λογοπαίγνια. Ίσως γι' αυτό και αστεία τύπου «φαγκρί-φαμπέζ» μού είναι προφανή και άρα όχι τόσο πρωτότυπα όσο φαίνονται σε άλλους (δεν θέλω να το παίξω έξυπνος, ούτε να μειώσω του πώς-τον-λεν συγγραφέα του παρά πέντε· απλώς παραθέτω ένα γεγονός).

Είχα την εντύπωση πως είχα θίξει το θέμα παλαιότερα, αλλά μάλλον λανθασμένα. Τέλος πάντων. Πριν πολλά χρόνια, είχαμε κάτσει με τον καλό μου φίλο Αργύρη και είχαμε φτιάξει χιουμοριστικούς νεολογισμούς. Υποτίθεται θα φτιάχναμε ένα λεξικό, αλλά ποτέ δεν το κάναμε. Αργότερα διαπιστώσαμε πως πολλοί είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο (βλέπε το από 1983 π.χ. The meaning of Liff από DNA, ή και κάποιες νεότερες ελληνικές προσπάθειες), που σήμαινε πως το πρότζεκτ, πλέον, έχει πεθάνει.

Κάποια στιγμή θα γράψω κάποια λήμματα που είχαμε γράψει τότε (γιατί γαμώτο συνεχίζω να έχω την εντύπωση πως τα έχω γράψει κάπου; π.χ. τα ρήματα «εύδομαι» και «έβδομαι», το «βαφέψημα» κλπ), αλλά μέχρι τότε θέλω να αφήσω κληρονομιά στους ελληνόφωνους τα ακόλουθα δύο λήμματα, εκ των οποίων το ένα το σχημάτισα εδώ στο βλογ, το άλλο κάπου αλλού:

* πληβειοψηφία
Ο λαουτζίκος. Υπερτερεί αριθμητικά, αλλά δεν μετράει πραγματικά η γνώμη του.

* γκουγκλάβα
Η πηγή κάθε απάντησης με αυτοσχεδιασμό κατόπιν αναζήτησης στο Google. Π.χ. όταν κάποιος ρωτάει «ρε παιδιά, πώς μεταφράζεται το "Tibial Spine Avulsion Fracture";» και εσύ, παρότι δεν είσαι γιατρός, το ψάχνεις λίγο στο google, δεν βρίσκεις σαφή απάντηση αλλά όπως και να έχει το παίζεις έξυπνος λέγοντας πως σημαίνει «κνημιαίο αποσπαστικό κάταγμα»· το κατέβασες από τη γκουγκλάβα σου.

¹ ας πούμε, δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ έναν έλληνα προγραμματιστή που είναι ανορθόγραφος, επειδή διακρίνω μια ένδειξη πως η οκνηρία του (απαραίτητο προγραμματιστικό προσόν κατά τον Larry Wall) αποβαίνει σε βάρος της ακριβολογίας του. Αλλά αυτό είναι δικό μου κουσούρι.

5 σχόλια:

  1. Εχω και εγω την ιδια εντύπωση οτι τα έχεις (ξανα)γράψει καπου εδω(;) Αλλα ο γκουγκλης δεν συμφωνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ τον γκούγκλη ρώτησα, δεν τα έβγαλα από τη γκλάβα μου. Όπα, κάτσε… 10 GOTO 10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Γιατρέ είναι καλά;
    - Μην ανησυχείτε, δεν είναι κόμμα. Έχει πέσει απλώς σε βαθύ στοχασμό;
    - Και πώς θα βγεί γιατρέ;
    - Alt+Ctrl+Del ;
    - Γιατρέ είστε σίγουρος ότι δεν είναι λαρυγγομαλακία;

    (όλα τα παραπάνω, απλώς για να χρησιμοποιήσω κάπου την νέα αγαπημένη μου λέξη, τη λαρυγγομαλακία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα, αυτό για την οκνηρία και τον προγραμματισμό πάντα το έλεγα κι εγώ, αλλά δεν ήξερα ότι ήταν και από "επίσημα" χείλη documented! Η γκουγκλάβα μου βέβαια το ήξερε και μόλις μου το είπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο γκούγκλης δεν μας έκατσε, αλλά ο μπίνγκης μάς απάντησε:

    Την στίξη μου από Ιούλιο του 2006.

    Νίκο, πριν πετάξεις την εξυπνάδα σου, συνειδητοποίησε πως ΟΥΤΕ εσύ το… μπίνγκαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.