Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Γλωσσικά πινγκ-πονγκ



Είδα μια διαφήμιση κάποια στιγμή νωρίτερα, δεν θυμάμαι ακριβώς τι ήταν, αλλά ανέφερε τη λέξη “Renoir”, και ο εκφωνητής έλεγε «Ρένουαρ». Προσέξτε τον τόνο. Θα επανέλθω σ' αυτό.

Θυμήθηκα που πριν μερικές εβδομάδες, σταματήσαμε τρία άτομα σε μια Pizza Hut για φαγητό. Κοιτάζοντας τον κατάλογο, βλέπω «σαλάτα Caprese». Επειδή έχω θεία που ήταν παντρεμένη με Ιταλό (ο θεός να σ'χωρέσει την ψυχούλα του θείου Έντι), από την οποία και τον ξάδελφό μου στην διάρκεια της εφηβείας του είχα μάθει καλά τις ιταλικές βωμολοχίες, νόμιζα ότι ξέρω γενικότερα ιταλικά. Με θράσος, παρήγγειλα «σαλάτα Καπρέζε».

Η σερβιτόρα, με χαμογελάκι, με διόρθωσε: «Καπρίς».

Φυσικά, επειδή είμαι φύσει ήπιος άνθρωπος, δεν της είπα «Πάρε το στυλό, βάλε το στον κώλο σου και πες μου μετά αν αυτό που θα βγει είναι καπρίς», ούτε καν το σκέφτηκα, σας διαβεβαιώ! Απλά το ξαναείπα, με ξαναδιόρθωσε, και στη συνέχεια απλώς παράγγειλα πίτσα για όλους μας.

Λοιπόν, για να επανέλθω: αν ποτέ πληρώσω κάποιον Αμερικανομαθή οτιδήποτε και του αφήσω κάτι παραπάνω λέγοντάς του «πουρμπουάρ», θα τα πάρω στην κράνα αν μου χαμογελάσει και με διορθώσει: «πούρμπουαρ». Ελπίζω να είμαι σαφής.

15 σχόλια:

  1. Βασικά αν είναι Αμερικανομαθής,
    θα σου ζητήσει τιπ,
    και ευτυχώς δεν θα μπορεί να το πει λάθος:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πούρμπουαρ το έβαλα για όλους όσους δεν έχουν υπόψη τους πως το ρενουάρ τονίζεται στην λήγουσα (όπως κάθε τι γαλλικό).
    Εν πάση περιπτώσει, έχεις δίκιο, αλλά να μην επαναληφθεί αυτό σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έψαχνα τρια τέρμινα να βρω εκείνον τον Χάγκαρ τον Αρκούδο (?) από το MTV , που βλέπαμε όταν είμασταν μικρά , το τείχος του Βερολίνου μόλις είχε πέσει , και το MTV ήταν νέο και ωραίο ("Ken was not like the other kids.... REMOΟΟTE CONTRΟΟOL")

    Θυμάστε ίσως (?) ότι τελείωνε κάθε ατάκα του δείχνοντας τον σε ξεκάρφωτες φωτογραφίες να μιλάει μια με τον Ρήγκαν , μια με την Γιόκο Όνο, μια με τον Ροκφέλερ και από πάνω voice over ο Χαγκαρ ξελαρυγγιάζονταν :

    "I was there man! I was there!"

    Τέλος πάντως σε όλο το Google δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος του Hagar και των απείρων oportunity photo του... Μάλλον όλα τα είδα στον ύπνο μου , αλλά αυτό που ήθελα να πω ήταν :

    I WAS THERE , στη φάση που λέει ο ΤΖΩΤΖΙΟΥ man! , I WAS THERE!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. athinovio: Προχθές Τετάρτη 17 τ.μ. ήταν η τελευταία ημέρα στη δουλειά. Επί του παρόντος, ναι, είμαστε άνεργοι.

    azrael: Καλώς τον θείο Αζρχάιμερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δύσκολα τα πράγματα.

    στη θέση σας θα την έκανα γραμμή για το χωριό.
    εκεί τουλάχιστον θα έχετε φρέσκα αυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ωά έχουσι χοληστερίνην. STOP. Χάρες χωρίου υπερτιμημένες . STOP. Εβρωμάει και γιδίλας. STOP.
    Ζευγος Τζωτζίου γεμάτοι προσόντα , σε λίγο θα γαμούσιν και θα δέρνουσιν εις πολυεθνικάς αγκάλας STOP.
    Παραμονή στας Αθήνας κρίνεται απαραίτητη , είμεθα Αστοί για όνομα του Θεού - μόνο βλάχοι θα παραμείνουσι εάν υμεις και ημείς φύγομεν! STOP

    Επαναλαμβάνω , παραμείνατε. STOP. Καπιταλισμός (έστω παραπαίων) σας εχρειάζεται. STOP
    Aντιθέτως , κότες δεν έχουσι ανάγκες από ISO , ουδέ κόκκορες έχουσι ανάγκες από cluster computing για τα κοτέτσια εντός των οποίων κοκορεύουσιν STOP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευαρέσκομαι που ευπειθέστατα επεισθήκατε. STOP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για απάντηση, επιτρέψτε μου να παραθέσω δύο τηλεγραφήματα από το επεισόδιο “Major Star” του Blackadder Goes Forth (4η περίοδος), όταν τα στρατά έκαναν καλλιτεχνικές παραστάσεις, και ο Μπόλντρικ έκανε μίμηση του Τσάρλι Τσάπλιν. Ο Captain (ή Catpain) Blackadder δεν εκτιμούσε τον Τσάρλι Τσάπλιν και λέει στον Μπόλντρικ να στείλει το εξής τηλεγράφημα:

    Edmund: Mr. C. Chaplin, Sennett Studios, Hollywood, California STOP. Have discovered only person in the world less funny than you STOP. Name Baldrick STOP. yours, E. Blackadder STOP.' Oh, and put a PS. 'Please please please STOP.' Now after that, we have, ladies and gentlemen, the highlight of our show.

    Στο τέλος του επεισοδίου, ο Μπλακάντερ λαμβάνει το εξής τηλεγράφημα, που διαβάζει ο Κάπτεν Ντάρλινγκ:

    Darling: We received a telegram this morning from Mr. Chaplin himself, at Sennett Studios: (reads) 'Twice nightly screening of my films in trenches, excellent idea STOP. But must insist E. Blackadder be projectionist. Oh PS, don't let him ever STOP.'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρε αζραέλ
    δεν έπιασες το λεπτό μου χιούμορ.

    ουδέποτε μου πέρασε πρααγματικά η ιδέα να μείνουν οι φίλοι μας στο χωριό, ειδικά αφού είναι τόσο καλοί στο γαμείν και δέρνειν.
    μόνο μη μου συγχύζεσαι.
    δεν στον είπαμε και καμπούρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον παρεξήγησες, αθηνόβιο, δεν συγχύστηκε, μην ανησυχείς!

    Απλά με καλοπιάνει επειδή δεν έχει πάρει ακόμα το δώρο που του χρωστάω από τη γιορτή του. Ξέρεις τώρα πώς είναι αυτοί οι καπιταληστές, πολύ των υλικών πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. να περάσετε καλά τις γιορτές και εύχομαι να σου πάνε όλα καλά με το νέο έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.