Τετάρτη 28 Ιουνίου 2006

“Is it only me, or…”

Θυμάμαι όταν είχα πάει να δω το Matrix στον κινηματογράφο. Είχα εντυπωσιαστεί από τη σκηνοθεσία πραγματικά, και όπως φάνηκε το ίδιο και πολλοί σκηνοθέτες. Η ιστορία δεν ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπη, αν έχεις διαβάσει SF και ειδικά Philip K. Dick, αλλά ήταν αποδεκτή. Είχα βγει ικανοποιημένος από την αίθουσα, αφού είχα δει ένα συμπαθητικό action movie. (Οι Wachowski το είχαν χαρακτηρίσει ως “intelligent action movie”, αλλά δε θα τσακωθούμε για την αλλαγή μιας λέξης :)

Δεν είχα παρακολουθήσει όλη τη φιλολογία και τη διαφημιστική καμπάνια, όπως επίσης είχα κάνει το λάθος να έχω διαβάσει μπόλικα βιβλία, και έτσι η σχέση μου με την ταινία θα τελείωνε εκεί, πολιτισμένα. Αμ δε.

Σωρηδόν άρχισαν να έρχονται email γνωστών και φίλων, συζητήσεις επί συζητήσεων για τη φιλοσοφία που κρυβόταν πίσω από το Matrix, για τις εντυπωσιακά νέες ιδέες, μέχρι που βαρέθηκα να φέρνω αντίρρηση, μόνο και μόνο για να μη φανώ ότι αντιτίθεμαι μόνο για τη χαρά της αντίθεσης. Είδα και τη δεύτερη ταινία στον κινηματογράφο όταν βγήκε (το εισιτήριο μου το κέρασε ένας φίλος), δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα παρά το μονόλογο του "Αρχιτέκτονα" αν θυμάμαι καλά, όπου ένιωσα βλάκας, επειδή το θεώρησα φλυαρία χάριν εντυπωσιασμού, αλλά μετά ενημερώθηκα ότι ήταν γεμάτη βαθιά νοήματα. Την τρίτη ταινία δεν την έχω δει.

Μεγάλες εισαγωγές γράφω. Ό,τι πρόλογο δεν έγραφα ποτέ στην έκθεση στο σχολείο (δεν έγραφα ποτέ πρόλογο και είχα βρει την υγειά μου) προφανώς θα γράψω στο blog.

Λοιπόν, η τριλογία αυτή έκανε ένα μεγάλο κακό στο είδος του SF κινηματογράφου, IMNSHO: καθιέρωσε τον Keanu Reeves ως προτιμώμενο πρωταγωνιστή για ταινίες του είδους. Νομίζω ότι τον έχω δει σε μια δύο ταινίες και τον βρήκα συμπαθητικό έως καλό (δε θυμάμαι ποιες τώρα), αλλά αυτό. Δεν τον θεωρώ καλό ηθοποιό, αφού δεν τον βρίσκω να έχει εύρος (ή δεν μου το έχει δείξει).

Λέμε για το De Niro ότι είναι καλός ηθοποιός, και μπορείς να το τεκμηριώσεις: βλέπεις να παίζει το Διάβολο, και είναι ο Διάβολος. Τον βλέπεις απέναντι στη Meryl Streep (όχι στον Ελαφοκυνηγό), και είναι ένα απλό ανθρωπάκι. Είναι αρχηγός επανάστασης. Είναι μέτριος μπάτσος χωρίς μέλλον, παρά μόνο δανεικό. Είναι γελοίος μαφιόζος. Ξεχνάς ότι βλέπεις ταινία.

Ο Tobby McGuire στο Celebrity Jeopardy του SNL έκανε πειστική μίμηση του Keanu Reeves (δε χρειαζόταν να κάνει πολλά :). Όσον αφορά τον Keanu, είναι καταπληκτικός στο να κάνει ρόλους όπου πρέπει να είναι αποστασιοποιημένος επειδή βασικά δεν καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του και μέσα του.

Προκατάληψη, ε;

Όλα αυτά, λοιπόν, τα λέω επειδή θα πρωταγωνιστήσει ως Bob Arctor, γνωστός και ως Fred, στο επερχόμενο A Scanner Darkly. Δεν ξέρω αν το έργο θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι άσχετο. Τώρα που το σκέφτομαι, ο Keanu μπορεί να είναι καλό casting για το συγκεκριμένο ρόλο (όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο και το post μέχρι εδώ γιατί χαμογελάτε;-). Τουλάχιστον έχω δει ότι ο Linklater είναι fan του PKD, οπότε έχουμε ελπίδες για απόδοση με σεβασμό, μια ταινία με περιεχόμενο. Είδα και το trailer, είδα που χρησιμοποιεί και εφέ που έχει ξαναχρησιμοποιήσει (Waking life: όμορφη ταινία, αλλά κουράστηκα όταν την έβλεπα) αλλά πιο ήπια, και μάλλον ταιριαστά με το θέμα.

Ίδωμεν. Ίσως όχι σε ελληνική αίθουσα κινηματογράφου όμως… οπότε λίγο υπομονή, και μετά εμπρός λοιπόν καλά μου ηλεκτρόοοοονιααα!

7 σχόλια:

  1. Ma apolytws etsi omws???

    Aytos o Keanu... san mpagiatiko bouturo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Haute Tension"; Εννοείς το έργο του 2003 όπως είδα στο IMDB;

    Καλώς.

    Έχω ακούσει καλά λόγια και για το Αυστραλέζικο "Chopper" με τον Eric Bana, αλλά δεν μπορώ να το βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και Wolf Creek

    αν σ' αρέσουν οι τρόμου

    μη χολυγουντιανής αισθητικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε συ "me" πρέπει να κάνεις απαραίτητα παρέα με τον tzot!

    Που τις ξετρυπώνετε τέτοιες ταινίες ρε γκάϊς???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως βρήκα το "Braindead" του (γνωστού) Peter Jackson. Για να δούμε τι θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.