Τετάρτη 21 Ιουνίου 2006

Το μέλλον αργεί

Ξεκίνησα από ένα σχόλιο σε ένα άρθρο του azrael για παιδική λογοτεχνία, και έκανα ένα μικρό ταξιδάκι στο δίκτυο αναζητώντας τα χνάρια της λογοτεχνίας που διάβασα εγώ ως παιδί.

Πέρασα και από εκεί, μια πιθανότητα να γίνει ταινία ένα λατρεμένο βιβλίο:

The Demolished Man

Γέλασα κιόλας μόνος μου, γιατί διαβάζοντας τα discussions από κάτω, όπου κάποιοι εύθυμοι τύποι αντιστοιχούν την περιγραφή του βιβλίου ουσιαστικά, αφού ταινία δεν έχει γίνει ακόμα, με την ταινία Minority Report, κάποια στιγμή διάβαζα ένα σχόλιο και σκέφτηκα «ρε συ, ούτε εγώ να το είχα γράψει!». Φυσικά, κοίταξα ποιος το είχε γράψει, και ήμουν εγώ. Scripta manent, but the brain flies away.

Τέλος πάντων. Το θέμα είναι ένα. Την ταινία, αν γίνει, θα τη γαμήσουν. Το ξέρω. Το ξέρετε. Το έχουμε δει στην πράξη, όπως:
  • I, Robot. Η Σούζαν Κάλβιν πιάνει αυτόματο όπλο και κάνει θαύματα με αυτό, όπως True Lies (εκεί το όπλο τα κάνει μόνο του). Επίσης, «πόσο θα μας πάρει να τα ανακρίνουμε όλα αυτά τα ρομπότ;» «καμιά βδομάδα»· o Will Smith οπλίζει και πυροβολεί ένα ρομπότ στο κεφάλι. Action movie βασισμένο σε εγκεφαλικές ιστορίες. Όχι ρε πατριώτ', τι πήγες κι έκανες;
  • Judge Dredd. Ο Δικαστής που είναι η ενσάρκωση του Νόμου. Για να δούμε, πώς είναι η φάτσα του τελικά; Φτυστός ο Stallone. Α, γελάει κιόλας. Ανθρωπάκι είναι κι αυτός τελικά. Ρε τον Αντωνάκη…
  • Troy. Όπως είπε και ο Brad Pitt, "τσσσ…". Και παλιότερη κριτική μου εδώ, ή εμμέσως αν δεν παίζει το πρωτότυπο.
Φυσικά, υπάρχουν και τίμιες προσπάθειες:
  • Catch 22. Πού να χωρέσεις το brain-hurting δημιούργημα του Heller σε μια ταινία; Αλλά κάτι έγινε. Αξίζει. Δείτε το έστω και για το cast (Orson Welles, Anthony Perkins, Martin Sheen, Art Garfunkel, ναι και τον Alan Arkin).
  • Solyaris. "Fuck me I'm rare". Ας είναι καλά η Κινηματογραφική Λέσχη και ο Μπακογιαννόπουλος.
  • Blade Runner. Άλλο η ταινία, άλλο το βιβλίο (Do Androids Dream Of Electric Sheep?) Έκαστος στο είδος του.
  • Impostor. Τηλεταινία που σεβάστηκε αρκετά το υλικό της, με ένα μικρό twist στο τέλος για να χαρούν και οι αναγνώστες του χοντρού εραστή των αλόγων.
Τα X-Men και X-Men 2 εκτός συναγωνισμού επειδή είναι από comix, αλλά ταινίες που αξίζουν ακόμα και για μη φαν του πολτού. (Θα μου πω ότι και ο Dredd από comix ήταν και θα έχω δίκιο, αλλά ας το αφήσω έτσι.)

Λοιπόν, και αυτό είναι κάτι που έχει ειπωθεί σε κουβέντες με φίλους, αλλά σίγουρα και κάποιος άλλος θα έχει πει αντίστοιχα τα ακόλουθα σε blog:

Την ταινία θέλω να την κάνω εγώ.

Και επειδή ως ηθοποιός είμαι 4τ♂ (ο γνωστός Ιάπων Γιατομπούτσο), θα την κάνω με υπολογιστές.

Αλλά δεν είμαι 3D artist, είμαι προγραμματισταράς-αναληταράς. Και επιπροσθέτως, είμαι και άρτι μπαμπάς. Και εδώ και χρόνια ζητάω έξι επιπλέον ώρες το 24ωρο, αλλά ουδείς μου τις παρέχει.

Συνεπώς, ανυπομονώ σε δέκα χρόνια που θα μπορείς να φτιάξεις ταινίες μόνος σου. Όλοι θα μπορούμε να είμαστε σκηνοθέτες. Και ΤΟΤΕ θα είναι η παρακμή του Hollywood, όταν θα πρέπει να προσαρμοστούν πια ή να πεθάνουν. Διότι σεναριακό υλικό υπάρχει, και μπόλικο, και fans των βιβλίων υπάρχουν, και μπόλικοι. Ενδιαφέρον θα είναι το εμπορικό κομμάτι των open movies (υπάρχει ο όρος ή να τον κατοχυρώσω; Μπα, με πρόλαβαν, όπως λέει και το Google.)

Το κακό είναι ότι όταν εγώ (υποκλιθείτε) φτιάξω ΤΗΝ απόλυτη κινηματογραφική βερσιόν του The Demolished Man, θα λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο οι μελλοντικοί αναγνώστες του βιβλίου.

Μέχρι να βγει το αριστούργημά μου, όμως, RTFB (read the fucking book).

10 σχόλια:

  1. "είμαστε δυο… είμαστε τρεις…"

    Όταν θα βγω πρωθυπουργός, εσύ herco θα είσαι στα δεξιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες :

    "... Συνεπώς, ανυπομονώ σε δέκα χρόνια που θα μπορείς να φτιάξεις ταινίες μόνος σου. Όλοι θα μπορούμε να είμαστε σκηνοθέτες. Και ΤΟΤΕ θα είναι η παρακμή του Hollywood, όταν θα πρέπει να προσαρμοστούν πια ή να πεθάνουν ..."

    εγώ πάλι πιστεύω ότι οι ταινίες δεν είναι μια μοναχική διεργασία όπως η συγγραφή ενός βιβλίου , άρα δεν θα ωφεληθεί (η τέχνη τους) ιδιαίτερα από την αντίστοιχη επανάσταση της τυπογραφίας την οποία ευαγγελίζεσαι

    Εξάλλου ακόμα και σήμερα με 2-3 χιλιάρικα μπορείς να γυρίσεις αριστουργήματα όπως το Pi.

    Πόσοι το είδαν?
    Να συμφωνήσω όμως ότι το hollywood θα αποκτήσει και αντίπαλα δέη (sic?)

    Asxeton

    Στην αρχή νόμιζα ότι εννούσες αυτό και είπα :

    -ααχ τι καλά έγινε και ο tzot δικός μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμ… έχεις δίκιο, βάσει του ότι κι εγώ δεν ήμουν σαφής.

    Προφανώς δεν είμαι ο Carpenter, οπότε τουλάχιστον για τη μουσική επένδυση θα χρειαστώ βοήθεια (εναλλακτικά γυρίζω σε στυλ Clerks, οπότε τα δικαιώματα για τη μουσική θα μου κοστίσουν παραπάνω από όσο η υπόλοιπη ταινία :)

    Αλλά όπως και να έχει, το μοντέλο που επιθυμώ δεν αποκλείει τη συλλογική εργασία. Απλά φαντασιώνομαι ότι ο καθένας (μόνος ή με παρέα) θα μπορεί να δώσει υπόσταση στα οράματά του. Κάποια από τα δικά μου οράματα έχουν την υφή σεναρίου και storyboard, και πολύ θα ήθελα να τα μοιραστώ με άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. azrael: Όσον αφορά τα δικά σου και τα δικά μου γούστα, ξέρεις πολύ καλά ότι στις ταινίες όπως και στις γυναίκες τα standards μου είναι πολύ υψηλά: η ταινία πρέπει να'ναι από φόλα και πάνω για να μου αρέσει ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν χάρηκα κάτι με την ADSL ήταν α) οι σταθμοί που ακούω μέσω Ιντερνετ
    β) ότι υπάρχουν όλα αυτά τα sites με ταινίες μικρού μήκους που μπορείς και να κατεβάσεις - εεεε...pardon, telecharger ennoousa (μην ξεχνάμε την γαλλομάθειά μας)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Télécharger en jouant du piano, bien-sûr. Όπως κάθε κορίτσι μεγαλωμένο στα καλύτερα σαλόνια της Ευρώπης και της Αμερικής, φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hey , βαφτιστήρι :

    1. Φτιάξε το λινκ μου προς το μαγαζί μου , σαλάτα τα έκανες , μου θες να γίνεις και φρογράμερ τρογράμερ πως το λές....

    2.Φτιάξε και ένα username στο monitor για να-μου-κάνεις-linkblogs- και-να-σου-κάνω-linkblogs. ( Όπως Γιουροβίζιον ένα πράμα )
    Εμείς οι φροκράμερς πρέπει να αλληλουποστηριζόμασθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Link στο μαγαζί σου χαλασμένο; να το δω.
    Όσον αφορά το monitor, έφτιαξα το προφανές τετραγράμματο username. Τα υπόλοιπα θα σου κοστίσουν 20 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θενκς βαφτiστήρι :P

    So ,
    τζωτζίου , ξέρω πως εσύ θα εκτιμήσεις ένα τέτοιο κείμενο γιαυτό πέρνω το θάρρος να βάλλω ένα link

    Φίλοι , διαβάστε ένα καταπληκτικό post από τον glenn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε ναι, το πιάνο είναι τόσο προφανές που δεν το γράφω καν - άλλωστε δεν σχολιάζω εις το μπλογκ σας χωρίς λόγο: σκέτα φληναφήματα βρίσκουμε.
    Το au lait κάνει την διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.