Όχι, δεν σας ενημερώνω. Σας ρωτάω. Ξεχνάμε όλες τις θεωρίες για συνωμοσίες, και ασχολούμαστε με την κοινή λογική.
Λοιπόν, εγώ με τα αθώα παιδικά μου μάτια, διαπιστώνω πως όλα —ενδεχομένως με κάποιες εξαιρέσεις— τα κράτη του κόσμου χρωστούν. Πού χρωστούν και πώς θα ξεχρεώσουν;
Χρωστούν σε κάποιες τράπεζες; Στο ΔΝΤ; Στην «κεντρική τράπεζα» οι ΗΠΑ;
Είναι σαφές πως κάποιες οντότητες έχουν λαμβάνειν. Έστω πως είναι κάποιοι πλουτοκράτες. Με το φτωχό μυαλό μου, καταλαβαίνω πως ό,τι δεν θα πάρουν σε ρευστό, θα το πάρουν σε ιδιοκτησία κάθε μορφής, όχι μόνο ακίνητα.
Κάποια στιγμή, οι έχοντες λαμβάνειν θα έχουν τα πάντα στην κατοχή τους. Τι θα συμβεί τότε; Θα χωριστεί ο κόσμος σαφώς σε έχοντες και μη έχοντες; Οι έχοντες θα έχουν το ιδιωτικό τους υπηρετικό προσωπικό (ας πούμε, όλος ο πληθυσμός της Χαβάης) και τον ιδιωτικό τους στρατό για να κρατούν μακριά τους μη έχοντες;
Πείτε μου πως η επιστημονική φαντασία θα παραμείνει φαντασία, σας παρακαλώ.
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με σχετικά απλά λόγια; Ή, αν κάνω λάθος, διορθώστε. Δέχομαι και links προς κάθε κατεύθυνση.
http://www.kepik.gr/?p=805
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με την ευκαιρία, να σε ευχαριστήσω και εσένα και τους πιτσιρικάδες σου (να τους χαίρεσαι!) για το άφθονο γέλιο που βγάζετε από το ιστολόγι τούτο, το οποίο τόσο καιρό παρακολουθώ μουγκός σαν ματάκιας. (ή μήπως ξαναέσπασα την σιωπή μου παλαιότερα; - τέσπα, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια... )
κανείς δεν μπορεί να πλουτίζει για πάντα, αν δεν υπάρχει κάποιος που να φτωχαίνει αναλόγως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που πλέον μας τελείωσαν οι αποικίες, και οι φυσικοί πόροι, δλδ όσα λεφτά κι αν έχει κανείς, μοιραια θα πεινάσει.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια ορθοπεταλιά, μία αναδιανομή δυνάμεων, μία αναπροσαρμογή ισχύος, πόρων, χρήματος (υπό τη μορφή χρέους, αν και πλέον είναι άλλοι οι συσχετισμοί) και πληθυσμών, κυρίως και δυστυχώς.
Όμως είναι και καιρός για μεγάλες ευκαιρίες, για μεγάλες καινοτομίες, είναι καιρός να μεγαλουργήσει όποιος έχει τα μέσα και τα γκάτς. Και την ψυχραιμία, φυσικά. Και την ορθή κρίση, και προνοητικότητα. Ένα καλό αρχικό κεφάλαιο θα βοηθούσε σημαντικά επίσης.
Το νού σου τζο: κάπου εκεί έξω βρίσκεται μία αδέσποτη ευκαιρία
Όλοι χρωστάνε στην Κίνα και στην Ιαπωνία (που είναι δύο από τις λίγες χώρες που έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών τους)...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Κίνα, δεν ξέρω, αλλά για την Ιαπωνία, από όσα ξέρω, δεν ισχύει ο μύθος για αποπληρωμή εθνικού χρέους κτλ. Παράδειγμα: Japan has to do something. Government debt in the world's second-largest economy has swollen to more than twice the size of its annual gross domestic product, and some analysts question how long Japan can keep borrowing without causing a spike in borrowing costs, or, in a worst case scenario, a default.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ήθελα, αλλά και πάλι είχα δίκιο:
ΑπάντησηΔιαγραφήThat’s leaves a little over $4 trillion in public hands. The biggest chunk (about 25 percent of the $8.5 trillion total) is held by foreign governments. Japan tops the list (with $644 billion), followed by China ($350 billion), United Kingdom ($239 billion) and oil exporting countries ($100 billion).
Τουλάχιστον έτσι ήταν τα πράγματα το 2007...
http://www.msnbc.msn.com/id/17424874/
Αφού ήταν ακούσιο, θα σ'το επιτρέψουμε, αλλά να μην επαναληφθεί, σε παρακαλώ ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ό,τι βλέπω, η Κίνα συνεχίζει να είναι θετική (κάτι εξετάσεις για AIDS που έκανε). Για την Ιαπωνία, θέλει παραπάνω ψάξιμο, αφού δεν είναι σαφές αν τα χρεωστούμενα, πλέον, είναι προς το κράτος ή προς Ιαπωνικούς μη κρατικούς φορείς.
Δηλαδή -με το συμπάθειο κιόλας- συζητάμε σοβαρά για το αν υπάρχουν κράτη χωρίς εθνικά χρέη;
ΑπάντησηΔιαγραφή...και ακόμα πιο σημαντικά... καταλήξαμε ότι υπάρχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ να ανοίξω τη σελίδα CIA - The World Factbook -- Country Comparison :: Public debt:, αλλά δεν μου ανοίγει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άνοιξε, τελικά. Υπάρχει και η σελίδα CIA - The World Factbook -- Country Comparison :: Debt - external: (total public and private debt), που δείχνει (αλλά είναι παλαιότερα στοιχεία) 4 χώρες με μηδενικό εξωτερικό χρέος: Brunei, Lichtenstein, Palau, Macau.
ΑπάντησηΔιαγραφή