Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Εργαστήρι ιδεών για αντιμετώπιση γνωστού προβλήματος

Scratch space. Θα διορθώνω το κείμενο κατόπιν των σχολίων που θα γίνουν εδώ.

Γράφετε ό,τι σας κατέβει, θα σβήνω τα σχόλια και θα τα συμμαζεύω.

Αν δεν ξέρετε τι λέω, αγνοήστε αυτό το post. Θα καταλάβετε.

Βάζω και βλακείες, και στην πορεία θα καθαρίσουμε τη φύρα.

1. Εκπαιδευτική χρήση

Παιδαριώδης ιδέα: στατιστική έρευνα για την επίδραση των ξένων σειρών σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που την αναλαμβάνει ομάδα φοιτητών (διαλέξτε σχολή) υπό την επίβλεψη καθηγητή (ξέρετε κανέναν;). Προφανώς δεν περιμένουμε τα παιδιά να μιλούν ξένες γλώσσες, έστω και αγγλικά, σε επίπεδο proficiency, οπότε οι υπότιτλοι είναι αναγκαίοι. Προβλήματα: rating, και συμμετοχή κόσμου που θα βάζει τα παιδιά του να βλέπει ώστε μετά να συλλεχθούν δεδομένα.

7 σχόλια:

  1. Κάποιος το ονόμασε "μπουμπού" και μου άρεσε... Περί μπουμπού ο λόγος λοιπόν - μια καθαρά ακαδημαική κουβέντα διότι και ο οικοδεσπότης και εγώ είμαστε υπερ των νόμιμων οδών...

    Σκόρπιες σκέψεις λοιπόν για το πως θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα ώστε να κινηθεί από εδώ και πέρα σε νόμιμα πλαίσια...

    1. Το να "υιοθετηθεί" το project ερασιτεχνικών υποτιτλισμών από έναν καθηγητή ΑΕΙ/ΤΕΙ/2βάθμιας και να τιτλοφορηθεί πχ "Έρευνα για τις μακροχρόνιες συνέπειες της παρακολούθησης αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών στην εφηβική ηλικία , σε σχέση με το σενάριο τους" είναι FAIR USE?

    2. Ένας μέσο αρχείο υπότιτλων έχει περίπου 800 σειρές υπότιτλων. Είναι προφανές ότι κάθε πρόταση-υπότιλος ξεχωριστά ΕΙΝΑΙ fair use .(π.χ. Η φράση "Καλημέρα Γουίλσον - Καλημέρα Γκρέγκορυ" δεν είναι copyrighted.) Άρα 800 μονόγραμμα αρχεία είναι FAIR USE. Η σύνθεση τους ΔΕΝ είναι ,αλλά έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα.

    3. Εάν το αρχείο υπότιτλου κρυπτογραφηθεί ώστε να μοιάζει με garbage κείμενο με κάποιον ΟΝΕ-WAY crypto algorithm προφανώς το παραγόμενο είναι FAIR USE διότι δεν υπάρχει τρόπος να επαναδημιουργηθεί το copyrighted αρχικό αρχείο. Εάν υπάρχει backdoor στον αλγόρυθμο κρυπτογράφησης ώστε να αναπαράγεται το αρχικό κείμενο - αυτό είναι πρόβλημα του αλγορίθμου και όχι των προθέσεων του δημιουργού που ειλικρινώς δεν είχε πρόθεση διανομής παράνομου υλικού

    Σταματώ εδώ για να συνεχίσει ο διάλογος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το one-way encryption δεν παίζει, επειδή δεν μπορεί να γίνει και decryption.

    Η άλλη P2P ιδέα, που δεν έχω πρόχειρη τώρα, είναι το σπάσιμο κάθε υλικού σε ισομεγέθη κομμάτια. Η πρόταση ήταν για 128 kb, αλλά για τη δική μας χρήση θα μπορούσε να είναι μικρότερη.

    Λοιπόν, κάθε κομμάτι για να εισαχθεί στο σύστημα αρχείων γίνεται XOR με δύο τυχαία κομμάτια από τα ήδη υπάρχοντα.

    Παράδειγμα: θέλω να βάλω έναν υπότιτλο στο σύστημα. Για να εισαχθεί το πρώτο κομμάτι των 16k, το σύστημα διαλέγει ας πούμε το 3ο κομμάτι από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και το 7ο κομμάτι από έναν υπότιτλο άλλης σειράς. Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες επειδή θα βρω το λινκ, η διακίνηση του κάθε κομματιού δεν είναι παράνομη επειδή ανάλογα με το ποια κομμάτια συνδυάζεις το συνδυασμένο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι υπότιτλος ή κείμενο του Πλάτωνα.

    Αυτό για το επίπεδο της διακίνησης. Υπάρχει ακόμα το πρόβλημα της ίδιας της πράξης των μεταφραστών, όπως και των τελικών χρηστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως, φίλε ανώνυμε, θα σε μαλώσω. Στη δεύτερη σκόρπια σκέψη σου έπρεπε να βάλεις σπόιλερ ταγκ, δε νομίζεις; Τα καλημερούδια που παρέθεσες είναι μέιτζορ σπόιλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με βάση λοιπόν την p2p ιδέα σου έχουμε το εξής:

    Κρυπτογραφημένα τμήματα υπότιτλου που εάν π.χ τα τμήματα είναι 4 στον αριθμό

    1. Συνδυαστούν μέσω ενός αλγόριθμου με την σειρά 1->3->4 παράγεται το public domain τραγούδι "Τρια παιδιά βολιώτικα"

    2. Συνδυαστούν μέσω του ίδιου αλγόριθμου με την σειρά 1->2->3 παράγεται ένας υπότιτλος

    Προβλήματα

    Η οδηγία "Για να συνθέσετε το "Τρία παιδιά βολιώτικα συνδυάστε τα 1->3->4" δεν θα πρέπει δια της μεθόδου της εις άτοπον απαγωγής να υποδεικνείει ντετερμινιστικά τον συνδυασμό της παραγωγής υποτίτλου (non-fair use) διότι αυτό ίσως είναι κολάσιμο.

    Εάν υπάρχει πεπερασμένος αριθμός συνδυασμών ο οποίων να παράγει το Non-fair-use (NFU) αρχείο αυτό δεν θα είναι ευθύνη του δημιουργού διότι αυτός απλά έδωσε οδηγίες σύνθεσης του "Τρία παιδιά βολιώτικα" και η παραγωγή του NFU είναι ανεπιθυμητο υποπροϊόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχωρέστε με έαν δεν έχω καταλάβει τον ορισμό της ...μπουμπούς :-) Αλλά πιο απλή λύση δεν είναι να συνεχίσουν όλα κανονικά και απλά όταν καποιος τελειώσει την "προσωπική του άσκηση για βελτιώση των αγγλικών του" απλά να το ανακοινωνει. Τώρα εαν αυτο συμπιπτει χρονικά με την εμφάνιση ενός αρχείου σε γνωστό διεθνές site θα είναι καθαρή σύμπτωση. Θα ύπάρχει βέβαια κάποιο πρόβλημα με τα credits...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν το εν λόγω αρχείο γίνει ταυτόχρονα:
    upload από σκαιώδη (μου άρεσε αυτή η λέξη τελευταία) user σε όλα τα σχετικά sites του εξωτερικού, με IP Μεξικάνικο που από proxies κλπ κόλπα τελικά το πολύ πολύ να οδηγεί σε netcafe στην Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Πάτρα/Αλεξανδρούπολη/Μόναχο/Λονδίνο κλπ κλπ

    torrent,

    shared σε e-mule, dc++, limewire και όπου αλλού,

    χωρίς credits που να συνδέουν τους δημιουργούς με οτιδήποτε υπάρχει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ειδικά με τους "εξωδικομένους".

    Ποιος θα μπορέσει να σταματήσει/ελέγξει την κατάσταση; Θα αρχίσουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο σπίτι του καθ' ενός μέχρι τότε "γνωστού" (αν μπορέσουν να κλητεύσουν IP, ή blog), προκειμένου να ελέγξουν αν "δουλεύει" πάνω σε κάτι;

    Υ.Γ. Μήπως κινδυνεύουμε και μόνο που το συζητάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.